Restauratie

Het actief restaureren van schilderijen kan gebeuren met verschillende beweegredenen. Bij aanvang van een restauratie zullen dan ook eerst zorgvuldig de wensen en verwachtingen van de klant besproken worden met het oog op de benodigdheden en potentie van het schilderij.

 

Behandelingen kunnen zowel structureel als esthetisch zorg dragen aan het schilderij. Structurele behandelingen bestaan bijvoorbeeld uit het repareren van scheuren en gaten in doeken of barsten in houten panelen. De scheidslijn tussen structureel en esthetisch is echter niet heel scherp. Zo worden structurele behandelingen uitgevoerd ten bate van de stabiliteit en houdbaarheid van een schilderij (het repareren van een scheur in een doek zodat deze niet verder scheurt) terwijl ze meestal ook bijdragen aan een mooier uiterlijk (de scheur verstoort het geschilderde beeld niet meer). Hoe complex een structurele behandeling is verschilt per schilderij.

 

Esthetische behandelingen dragen bij aan een aantrekkelijk uiterlijk van een schilderij. Zo kan het zijn dat een schilderij vuil is door stof of rookaanslag. Als er een vernis aanwezig is kan deze dermate vergeeld of storend zijn dat het wenselijk is om deze te verwijderen. Afhankelijk van het soort vuil, vernis of verflaag is de behandeling van het 'schoonmaken' per schilderij uniek. De complexiteit, arbeidsintensiviteit en kosten kunnen per geval sterk verschillen. Andere voorbeelden van esthetische behandeling zijn het retoucheren van een schilderij en het besteden van aandacht aan andere factoren die het geschilderde beeld verstoren zoals het verwijderen van oude en verkleurde retouches of overschilderingen. 

 

Neem vrijblijvend contact op bij vragen of voor meer informatie over de mogelijkheden.